HomeKombinera mat och vin

Kombinera mat och vin

Att rätt kombinera mat och vin skapar goda förutsättningar för en lyckad måltid.

Goda regler att lägga på minnet inför valet av vin till maten är:

  • Servera lätta viner före kraftiga viner

  • Servera torra vita viner före söta vita viner

Att servera ett mousserande vin, som t ex Champagne före måltiden ökar aptiten.

Ett torrt, fruktigt vin blir en god aperitif (Alsace, Muscat, sydfransk Viognier, Sauvignon från Kalifornien).

dessert och vin

 

Till fiskbaserade förrätter (sashimi, rökt fisk) passar lätta vita viner, som tysk Trocken Riesling eller

Loire Muscadet utmärkt. Vissa grytor, patéer och andra charkuterirätter passar bra med ett lätt rött vin

som Beaujolais eller Dolcetto.

 

Skaldjur passar ihop med ungt vitt vin med hög syra (Alsace, Riesling, Chablis). Skaldjur som hummer

serveras lämpligen med vit Bourgogne eller god Chardonnay från Kalifornien. Vid valet av vin är det viktigt

att ta hänsyn till vad som serveras till fisken, exempelvis såsens sammansättning. Medan vita viner i

allmänhet passar mycket bra till fisk i sås, är ett lätt rött vin utmärkt till grillad fisk som tonfisk eller lax.

Kraftiga röda viner passar till maträtter med rött och vitt kött, som rostbiff eller grillat kött.

Fågelrätter passar ofta bäst med kraftiga vita viner eller lätta röda viner.

Kryddstarka rätter passar bra ihop med strukturerat vin som Chateauneuf du Pape.

skaldjur vin

 

Matlagning med sötsur sås passar bäst med mycket aromatiska viner som Gewürtztraminer eller  

Chardonnay från Australien. Söta viner som portvin bör serveras till ost eller chokladefterrätter.

Söta viner som Sauternes bör serveras med frukttårtor och andra bakverk.

 

Vinprovning hos Team Winemaster

Chokladsajten - en sida om choklad

 



Annons