HomeKombinera mat och vin
Fel
  • XML Parsing Error at 1:448. Error 9: Invalid character

Kombinera mat och vin

Att rtt kombinera mat och vin skapar goda frutsttningar fr en lyckad mltid.

Goda regler att lgga p minnet infr valet av vin till maten r:

  • Servera ltta viner fre kraftiga viner

  • Servera torra vita viner fre sta vita viner

Att servera ett mousserande vin, som t ex Champagne fre mltiden kar aptiten.

Ett torrt, fruktigt vin blir en god aperitif (Alsace, Muscat, sydfransk Viognier, Sauvignon frn Kalifornien).

dessert och vin

Till fiskbaserade frrtter (sashimi, rkt fisk) passar ltta vita viner, som tysk Trocken Riesling eller

Loire Muscadet utmrkt. Vissa grytor, pater och andra charkuterirtter passar bra med ett ltt rtt vin

som Beaujolais eller Dolcetto.

Skaldjur passar ihop med ungt vitt vin med hg syra (Alsace, Riesling, Chablis). Skaldjur som hummer

serveras lmpligen med vit Bourgogne eller god Chardonnay frn Kalifornien. Vid valet av vin r det viktigt

att ta hnsyn till vad som serveras till fisken, exempelvis ssens sammansttning. Medan vita viner i

allmnhet passar mycket bra till fisk i ss, r ett ltt rtt vin utmrkt till grillad fisk som tonfisk eller lax.

Kraftiga rda viner passar till matrtter med rtt och vitt ktt, som rostbiff eller grillat ktt.

Fgelrtter passar ofta bst med kraftiga vita viner eller ltta rda viner.

Kryddstarka rtter passar bra ihop med strukturerat vin som Chateauneuf du Pape.

skaldjur vin

Matlagning med stsur ss passar bst med mycket aromatiska viner som Gewrtztraminer eller  

Chardonnay frn Australien. Sta viner som portvin br serveras till ost eller chokladefterrtter.

Sta viner som Sauternes br serveras med frukttrtor och andra bakverk.

Vinprovning hos Team Winemaster

Chokladsajten - en sida om choklad

 



Annons