Kombinera mat och vin
Att rätt kombinera mat och vin skapar goda förutsättningar för en lyckad måltid.
Goda regler att lägga på minnet inför valet av vin till maten är:
-
Servera lätta viner före kraftiga viner
-
Servera torra vita viner före söta vita viner
Att servera ett mousserande vin, som t ex Champagne före måltiden ökar aptiten.
Ett torrt, fruktigt vin blir en god aperitif (Alsace, Muscat, sydfransk Viognier, Sauvignon från Kalifornien).
Till fiskbaserade förrätter (sashimi, rökt fisk) passar lätta vita viner, som tysk Trocken Riesling eller
Loire Muscadet utmärkt. Vissa grytor, patéer och andra charkuterirätter passar bra med ett lätt rött vin
som Beaujolais eller Dolcetto.
Skaldjur passar ihop med ungt vitt vin med hög syra (Alsace, Riesling, Chablis). Skaldjur som hummer
serveras lämpligen med vit Bourgogne eller god Chardonnay från Kalifornien. Vid valet av vin är det viktigt
att ta hänsyn till vad som serveras till fisken, exempelvis såsens sammansättning. Medan vita viner i
allmänhet passar mycket bra till fisk i sås, är ett lätt rött vin utmärkt till grillad fisk som tonfisk eller lax.
Kraftiga röda viner passar till maträtter med rött och vitt kött, som rostbiff eller grillat kött.
Fågelrätter passar ofta bäst med kraftiga vita viner eller lätta röda viner.
Kryddstarka rätter passar bra ihop med strukturerat vin som Chateauneuf du Pape.
Matlagning med sötsur sås passar bäst med mycket aromatiska viner som Gewürtztraminer eller
Chardonnay från Australien. Söta viner som portvin bör serveras till ost eller chokladefterrätter.
Söta viner som Sauternes bör serveras med frukttårtor och andra bakverk.
Vinprovning hos Team Winemaster