Druvan, jorden och klimatet
Klimatet och jorden är en stor del av vinet
Klimat och jordmån har en väldigt stor inverkan på hur slutkaraktären på ett vin blir.
Förr i tiden var det mest fransmän som pratade varmt om sin jordmån (terroir), men idag
kan man höra att de flesta seriösa vinodlare lägger stor vikt på jordmån och klimatets
inverkan på det färdiga resultatet.
Både doft och smak kan det vara mycket stor skillnad på om det är två viner som är gjorda
på samma druvsort fast på olika platser på jorden. Detta beror delvis på jordmån och klimat
där druvan odlas. Klimatet kan påverka/inverka på vinets slutresultat i form av syrlighet,
strävhet, sötma, tanninrikhet och alkoholhalt. En vinmakare är inte bara en jordbrukare. Han kan
även liknas vid en konstnär och en filosof, och utan en talang för smak och doft blir man inte
någon duktig vinmakare på egen hand.
Mer om hur dessa faktorer spelar in på slutprodukten får man reda på
under vår vinprovning för nybörjare.