HomeVin och mat
Fel
  • XML Parsing Error at 1:448. Error 9: Invalid character

Kombinationen vin och mat

Lr dig att kombinera vin och mat p rtt stt


Fr inte s mnga r sedan hade vi en oskriven regel i Sverige: vi serverar vitt vin till fisk och rtt vin till ktt.
S r det inte lngre idag. Vrt samhlle hller p att frndras och vi har ftt upp gonen (och intresset) fr vinet och delar inte in dem i fack p samma stt idag.

Det finns nd ett par grundregler som man br ta i beaktning fr att du ska f ut s mycket som mjligt av ditt vin och den mat du har p din tallrik. Till exempel s serverar man lttare viner fre fylligare viner. Torra viner serveras fre sta viner. Ett lite torrare vitt vin, ett mousserande vin eller en champagne fungerar drfr utmrkt som en aperitif fre maten.

Vissa populra sallads- och grnsakskombinationer r svra att kombinera med vin. P vr nybrjarkurs fr du lra dig mer om kombinationen vin och mat.

Ett tips:
Om ni ska ta stark mat, tnk p att ha en viss stma i vinet som motverkar styrkan i maten och samtidigt frhjer smaken. En halvtorr Riesling passar till exempel utmrkt med en kryddstark Thai-rtt.

En matrtt med rtt ktt och mycket grdde krver ett tyngre, strvare vin fr att hitta en balans till maten. Till sndags-steken passar till exempel druvsorten Cabernet Sauvignon frn Frankrike, en Sangiovese frn Italien eller kanske en Pinotage frn Sydafrika.

Mer tips och ider fr ni p vr nybrjarprovning dr man lr sig kombinera vin och mat.
 



Annons