HomeVinets historia

Vinets historia

Vinets historia är en lång historia


Vinets historia är lång men lite suddig.
En tes är att nomadfolk jäste vin på vilda druvor redan för 7 000 eller 6 000 år sedan. De första bekräftade fynden som kan påvisa en vinodling dateras till ca 3 000 år f Kr. De äldsta fynden av redskap som användes i vinodlingarna samt vinkrus dateras till ca 4 000-talet f Kr.

Resultatet hade nog inte fallit oss i smaken idag då man troligtvis inte hade speciellt bra kontroll över jäsningsprocessen, alkoholhalt, sötma etc.


Egypten och Grekland, en del av vinets historia

Vinhandeln fick sin stora renässans i Egypten under faraonernas tid där handeln började längs Nilen och den dyrbara varan transporterades i karavaner på land, men även med skepp på Nilen upp till Grekland.
Mycket vanligt under denna tid var att man smaksatte vinerna med kryddor, honung, kåda och andra doft- och smakämnen, antagligen för att förbättra dess egentliga smak.

Grekerna förde senare vidare under årtusendet förre Kristus sitt stora vinkunnande till stora delar av Europa genom sina erövringar. Till dessa hör bland annat Sicilien, södra Italien och Sydfrankrike. Under denna tid hade Syditalien en väldigt viktigt faktor då romarna redan under 200-talet f Kr hade planterat vinstockar över så gott som hela Italien. Romarna var så ivriga i sitt planerande att de tog nästan all jordbruksmark i anspråk. I det som är nuvarande Lazio, förbjöd kejsare Domitianus (ca 70 e Kr) ytterligare vinodlingar och förbudet hölls sig under nästan 200 år. När förbudet upphävdes spreds vinodlingarna till Mosel och Donau och det blev grunden i dagens vin-Europa.

Under medeltiden och fram till 1700-talet så hade sedan Europas munkar en väldigt viktigt roll i att förbättra och vidareutveckla vinet i riktning mot dagens vinkvalitet.
 



Annons